وبلاگ مازی نور

سیستم‌های روشنایی ایستگاه‌های قطار شهری (مترو)


سیستم روشنایی یكی از مهمترین بخش های تاسیسات الكتریكی در ایستگاه های مترو و قطار شهری می باشد. با توجه به اینكه عموماً امكان برخورداری از نور طبیعی در ایستگاه‌های مترو وجود ندارد و روشنایی استاندارد عمدتاً توسط نور مصنوعی (چراغ‌ها) تامین‌ می‌گردد لذا استفاده از چراغ‌هایی مطابق با استاندارد و ضوابط مربوط به این فضاها، از اهمیت بالایی برخوردار است. 


بر خی از عوامل مهم در سیستم روشنایی ایستگاه‌های قطار شهری (مترو) به شرح زیر است: 


•    شدت روشنایی
تامین شدت روشنایی مناسب برای بخش‌های مختلف مترو مانند سکوها، راهروها، مناطق فروش بلیط، اتاق كنترل، تاسیسات و ... بایستی بر اساس ضوابط و استاندارد‌های مربوطه طراحی و در نظر گرفته شود.


•    نگهداری و تعمیرات و قابلیت اطمینان سیستم
با توجه به ضرورت حفظ شرایط پایدار در تامین روشنایی در ایستگاه‌های قطار شهری (مترو) در ساعات كاری، پیشنهاد می‌گردد با توجه به طول عمر بسیار بالای منابع نوری LED استاندارد نسبت به سایر منابع نوری  از چراغ‌های استاندارد با منابع نوری LED استفاده شود. از سوی دیگر با توجه به اینكه عموماً و به دلیل حفاظت‌های الكتریكی موجود در درایور چراغ‌ها، احتمال آسیب در این قطعه بالاتر است لذا بایستی شرایط تعویض این ادوات نیز به نحوی باشد كه در اسرع وقت برای تیم نگهداری و تعمیرات میسر باشد. 


•    ایمنی 
از آنجایی كه روزانه مسافران زیادی از قطار‌های شهری (مترو) برای جابجایی استفاده می‌كنند و اهمیت حفظ سلامت و جان این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است لذا در طراحی چراغ‌ها در شرایط اضطراری نیز توجه ویژه‌ای باید نمود. به طور مثال برای چراغ‌های بالای سكو‌ها شیشه چراغ‌ها بایستی سكوریت بوده كه در صورت بروز حادثه آسیب جدی به مسافرین وارد نشود. همچنین سیم‌های استفاده شده در چراغ‌ها بایستی LSHF بوده تا علاوه بر ضد شعله بودن، در صورت بروز آتش‌سوزی گازهای سمی در فضا ایجاد نشود. 

 


•    بهره‌وری بالا
به منظور افزایش بهره‌وری سیستم روشنایی و كاهش مصرف انرژی از چراغ با منابع نوری LED استفاده شود چرا كه در حال حاضر در بین منابع نوری بیشترین میزان بهره‌‌نوری متعلق به منابع نوری LED است.


•    یکنواختی و کنترل زنندگی
با توجه به اهمیت بسیار بالای كنترل خطوط در اتاق‌های كنترل و فرمان، تامین روشنایی این فضا حیاتی بوده چرا كه در صورت بروز كوچكترین خطا ممكن است جان انسان‌های زیادی به خظر بیفتد. لذا پیشنهاد می‌گردد در تامین روشنایی بخش های مختلف توجه ویژه‌ای به شدت روشنایی، یكنواختی، زنندگی و سایر پارامتر‌های روشنایی شود.


•    روشنایی اضطراری
این سیستم‌ها باید با مقررات ایمنی مطابقت داشته و به نحوی طراحی شوند كه در زمان بروز حادثه در بخش‌های مختلف ایستگا‌ها و بر اساس شرایط كاربری در كمترین زمان ممكن وارد مدار شده و روشنایی لازم جهت فعالیت‌های ایستگاه و یا خروج اضطراری را برای مسافران و كاركنان فراهم نماید.

 

 

 

محصولات اختصاصی مازی نور برای ایستگاه‌های قطار شهری (مترو)
 

چراغ مترویی سیلا

چراغ مترویی سیلوکس

چراغ اضطراری

 

برچسب ها : مطالب منتخب , طراحی سیستم روشنایی , مفاهيم روشنايي
نظرات بازدیدکنندگان
(بدون نظر)

نظری ثبت نشده
ثبت نظر جدید




توجه : تمامی اطلاعات با دقت تکمیل شود و پس از تایید مدیریت نظر قابل مشاهده خواهد بود

جدیدترین مطالب بلاگ

سیستم‌های روشنایی ایستگاه‌های قطار شهری (مترو)
منتشر شده در ۲۱ اسفند ۱۴۰۳
برج‌های روشنایی
منتشر شده در ۰۸ دی ۱۴۰۳
نکاتی برای طراحی روشنایی فروشگاه
منتشر شده در ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
طبقه‌بندی چراغ روشنايی از نظر كلاس حفاظتی
منتشر شده در ۲۸ فروردین ۱۴۰۱
مقاومت چراغ در برابر ضربات مکانیکی
منتشر شده در ۰۷ فروردین ۱۴۰۱
حضور مازی‌نور در سیزدهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
منتشر شده در ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
خطر نور آبی و اثرات مخرب آن
منتشر شده در ۲۴ بهمن ۱۴۰۰
پخش نورهای مناسب برای روشنایی فضاهای آزاد
منتشر شده در ۱۹ دی ۱۴۰۰
اصطلاحات ويژه برای نورپردازی اضطراری
منتشر شده در ۱۱ دی ۱۴۰۰
لنز و کاربرد آن در صنایع روشنایی
منتشر شده در ۰۹ آذر ۱۴۰۰

وبلاگ مازی نور

وبلاگ مازی‌ نور با هدف آشنايي با اصول طراحی سیستم‌ های روشنایی، مفاهیم اولیه چراغ‌ ها، آخرین اخبار و رویدادها در حوزه روشنايي ايجاد شده است.

وبلاگ مازی نور
telegram link linkedin link instagram link aparat link