محل كاربری چراغها میتواند با مخاطراتی مانند احتمال برخورد اجسام سخت، لرزشها و تنشهای مكانيكی و حرارتی همراه باشد. لذا، لازم است چراغها در برابر عوامل محيطی مقاوم بوده و شرايط سخت محيطی، سطح ايمنی چراغ را تحت تاثير قرار ندهد. روشهای بررسی سطح مقاومت مكانيكي چراغ، در استانداردها شرح داده شده است.
مقاومت محفظه در برابر ضربات مکانیکی زیانآور با روشهای آزمون استاندارد، بازرسی شده و با معيار "درجه حفاظت در برابر ضربات مکانیکی(IK)" معرفی میشود.
درجه حفاظت در برابر ضربات مکانیکی(IK) چگونه نمایش داده میشود؟
براي اعلام میزان مقاومت در برابر ضربه، از یک سیستم کدگذاری استاندارد استفاده میشود. به اين ترتيب كه درجه حفاظت تأمین شده در برابر ضربه به وسیله محفظه با كد 4 رقمي به شكل IKXX نشان داده میشود. XX، عدد مشخصه بوده و میتواند عددي صحيح بین 00 تا 10 باشد.
جدول زیر، عدد مشخصه را بر اساس انرژی ضربه قابل تحمل توسط محفظه نمایش میدهد.
به طور کلی، درجه حفاظت برای محفظه کامل تعريف میشود و اگر بخشهایی از محفظه درجات حفاظت متفاوتی داشته باشند، این درجات جداگانه اعلام میشوند.
نحوه انجام آزمون مقاومت در برابر ضربه
آزمون ضربه، با روشهای مختلفی صورت میگيرد که همه آنها، مبتنی بر اندازهگيری انرژی ضربه هستند. به عنوان مثال، در روش چکش قائم، به ازای هر کد IKXX، وزنهای با جرم مشخص تعريف شده است. وزنه از ارتفاع مشخصی رها شده و ضربهای به چراغ وارد میكند (شکل زیر). معیار پذیرش در آزمونهای مقاومت در برابر ضربه، عدم وقوع شکست در محل ضربه و عملکرد صحيح چراغ پس از ضربه میباشد.
آزمون ضربه عموما برای چراغهایی مطرح میگردد که در معرض عوامل محيطی خارجی قرار داشته يا احتمال برخورد اجسام سخت مانند پرندگان و سنگ به آنها وجود دارد؛ مانند چراغهای خيابانی، پاركی يا صنعتی. در چنین حالتی، اطلاع از کد IK، میتواند راهنمای بسيار خوبی براي مصرفكننده در انتخاب نوع چراغ باشد.